Acupunctuur & Scholen

Acupunctuur & Scholen

Er zijn zeer veel verschillende soorten acupuntuur opleidingen in Nederland en de wereld. Het is zelfs zo dat er veel verschillende vormen van acupuntuur zijn. Naast de meest authentieke, de klassieke acupunctuur, zijn er vele andere vormen van acupunctuur ontwikkeld in de laatste eeuwen en zelfs de laatste decennia. Eerst even wat over de historie, daarna de verschillende vormen van acupunctuur en tot slot de moderne opleidingen.

De eerste bewijzen van acupunctuur dateren vanuit het Neolitische tijdperk, ongeveer 9.500 jaar voor de jaartelling. Bij opgravingen in China zijn er naalden van steen en bot gevonden, de zogenaamde Bian Shi (砭石 – stenen naald). Er zijn aanwijzingen dat hiermee behandelingen hebben plaatsgevonden, waarbij de stenen naalden werden gebruikt om punten te masseren en de scherpere naalden van bot werden gebruikt om te prikken. Het bewijs van gebruik van metalen om acupunctuur punten aan te prikken dateert van de 2e eeuw voor de jaartelling. Waarschijnlijk werd lang daarvoor al met metalen naalden behandeld, aangezien het IJzeren en Bronzen tijdperk, respectievelijk, 6.000 en 3.300 jaar, voor de jaartelling heeft plaatsgevonden. Niet lang geleden is de zogenaamde Iceman Ötzi gevonden in de Alpen. Deze meer dan 5.000 jaar oude mummie blijkt groepen van tattoos op zijn lichaam te hebben die exact overeenkomen met bekende acupunctuur punten. Volgens sommigen is dit het bewijs dat behandeling van specifieke acupunctuur punten met een steen, bot of naald ook in Europa bekend was.

Het oudst bekende geschrift over acupunctuur is de Nei Jing. Een boek bestaande uit twee delen (Su Wen en Ling Shu) van elk 81 hoofdstukken. Het is een compilatie van verschillende auteurs, verzameld door de beroemde Gele Keizer, Huang Di. De Keizer stelt vragen en diverse hofartsen geven antwoord. In dit meer dan 2.500 jaar oude boek wordt de klassieke acupunctuur beschreven. De acupuncturisten in deze praktijk werken volgens deze authentieke principes, en aan de hieronder beschreven opleidingen wordt deze kennis gedoceerd. Vele eeuwen na de publicatie van de Nei Jing heeft de acupunctuur zich verspreid over Japan, Korea en het huidige Tai Wan. Daar vinden we de moderne Japanse acupunctuur, Koreaanse hand acupunctuur en schedel acupunctuur. Sinds 1960 is de acupunctuur naar het de westerse wereld gekomen. Deze acupunctuur staat bekend als TCM en is een combinatie van acupunctuur punten en het voorschrijven van Chinese kruiden. Naast de in Amerika ontwikkelde cosmetische acupunctuur (rejuvenation acupunture), wordt in de westerse wereld electrische stroom toegepast op naalden. Een Franse neuroloog heeft in de vorige eeuw de oor acupunctuur ontwikkeld. Het oor wordt gezien als een micro systeem van het hele lichaam, en het inbrengen van permanente naalden (3 tot 5 dagen) heeft een invloed. Zo zijn er door de eeuwen heen allerlei varianten ontwikkeld binnen de acupunctuur.

Na dit historisch overzicht en de introductie m.b.t. de variaties binnen de acupunctuur, volgt uitleg over opleidingen die de authentieke lichaams acupunctuur doceren. De variatie binnen opleidingen is bijna net zo groot als de varianten binnen de acupunctuur. De opleidingen variëren van korte part-time cursussen voor leken, acupunctuur opleidingen voor (para) medici, tot 4-jarige full-time opleidingen. In Nederland zijn er vanaf het begin (rond 1970) twee verschillende soorten opleidingen. In de eerste plaats waren er 4-jarige part-time opleidingen voor, met name, fysiotherapeuten. Uit deze opleidingen is de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) ontstaan. Daarnaast is er een 2-jarige part-time opleiding voor artsen, die zich organiseren in de NAAV (Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging). Momenteel zijn er ook opleidingen voor leken, die geen (para) medische vooropleiding hebben genoten en de 4-jarige opleidingen zijn helaas ingekort tot drie jaar. Slechts één opleiding in Nederland doceert tegenwoordig de authentieke klassieke acupunctuur, zoals beschreven in de Nei Jing. Op dit moment kan deze kennis alleen verkregen worden in de vorm van een opleiding georganiseerd door Meditura (http://www.meditura.com), die opleidt tot acupuncturist.

Met ingang van September 2013 start een nieuwe acupunctuur opleiding in Nederland, georganiseerd door Meditura (http://www.meditura.com). Peter van Kervel is verantwoordelijk voor de organisatie van het docenten team en de inhoud van deze nieuwe acupunctuur opleiding. Deze enige klassieke acupunctuur opleiding in Nederland zal 3 jaren duren voor (para) medisch geschoolden. De opleiding tot acupuncturist is ook open voor een ieder met een HBO opleiding (inclusief engels). U zult dan een tevens de 1-jarige opleiding HBO-Algemene Medische Opleiding (AMO) moeten volgen. Het unieke van deze opleiding tot acupuncturist is de integratie van de acupunctuur scholing tegelijkertijd met de AMO. Voor meer informatie kunt u op de Nederlandse vlag klikken.

In het buitenland zijn enkele opleidingen waar de klassieke acupunctuur wordt gedoceerd als basisopleiding. Peter van Kervel is, als docent, oprichter of organisator, betrokken bij de hierna volgende buitenlandse opleidingen. Voor meer informatie over een buitenlandse opleiding kunt u op de bijbehorende vlag klikken.

In Engeland (East Grinstead – West Sussex) is een 3-jarige full-time opleiding waar Peter van Kervel sinds 1988 heeft les gegeven. Deze opleiding bestaat sinds 1972 in Engeland en bestond in Nederland als één van de eerste officiële acupunctuur opleidingen (1971). Klik op de vlag voor meer info.

In Israël is een 4-jarige full-time opleiding voor acupunctuur en Chinese kruiden. Deze opleiding wordt gegeven in samenwerking met de Hebrew University of Jerusalem en is mede opgericht door Peter van Kervel in 1993. Deze opleiding wordt gezien als één van de beste in klassieke acupunctuur, mede door een enthousiast en ervaren docenten team. Jaarlijks volgen bijna 100 studenten hier hun beroepsopleiding.

In Finland- Helsinki is de ISA (International School of Acupuncture), waar Peter regelmatig doceert en waar hij een bijdrage heeft geleverd aan de oprichting van de opleiding. De klassieke acupunctuur wordt gegeven door een kleine groep van docenten, ondersteund door collegae vanuit Israël. Deze 3.5-jarige opleiding in klassieke acupunctuur bestaat sinds 1998.

 

De jongste telg aan de boom, en daarmee ook de kleinste opleiding qua het aantal leerlingen, is die in Zweden – Örebro. Het curriculum in Zweden is gelijk aan Finland en daardoor ook een 3.5-jarige opleiding.